3.4 Artikel 4. Natuur (Na)

 

3.4.1 Bestemming

  • Hoofdbestemming: natuurgebied bestemd voor instandhouding, ontwikkeling en herstel van de natuur en het natuurlijk milieu.

  • Nevenbestemming: natuureducatie, zachte recreatie (wandelen en fietsen).

Bij deze bestemming gaat het om gebieden waar behoud, herstel en/of ontwikkeling van natuurwetenschappelijke en landschappelijke waarden voorop staan.

De bestemming is gericht op het behoud en herstel van de waterlopen binnen het studiegebied. Ze worden ontwikkeld als natuur- en landschapselementen, met bijzondere aandacht voor herstel van het waterbergend vermogen en behoud en herstel van de natuur en het natuurlijk milieu.

De atletiekpiste en het woonwagenterrein hebben als nabestemming ‘Natuur’. Na het stopzetten van deze activiteiten is de bestemming ‘Natuur’ van kracht. Alle gebouwen, constructies en verhardingen dienen gesloopt te worden en het terrein dient volledig ontruimd te worden.

3.4.2 Inrichting

De inrichting is gericht op het maximale herstel van de natuurwaarde van beide valleigebieden. Tegelijk is de inrichting gericht op een optimaal recreatief medegebruik door bezoekers van het parkgebied.

De oevers moeten worden herbebost, mits in acht name van de 5m zone van geklasseerde waterlopen (zie 2.2.3 Streekeigen beplantingen). Langs beide waterlopen rust op de oevers een erfdienstbaarheid over een breedte van 5m met betrekking tot de toegankelijkheid voor onderhouds- en beheerswerken. Deze strook moet vrij gehouden worden van allerhande constructies en hinderlijke beplanting om onderhoud toe te laten. In deze strook mogen geen fiets- of wandelpaden worden aangelegd.

  • Toegelaten werken
    In aanvulling op
    hoofdstuk ‘1. Algemene voorschriften’, zijn volgende werken, handelingen, voorzieningen en inrichtingen vergunbaar, mits:

  • Ze verzoenbaar zijn met het karakter, de waardevolle kenmerken en het gebruik van het geheel.

  • De goede ruimtelijke ordening niet wordt geschaad.

  • De ruimtelijke draagkracht van het gebied niet wordt overschreden.

 

Werken en handelingen i.f.v. natuur- en landschapsherstel en -ontwikkeling:

  • Oeververstevigingswerken, mits gebruik gemaakt wordt van natuurlijke, ecologisch verantwoorde materialen, bij voorkeur beplanting met streekeigen grondvasthoudende oevervegetatie (beton, tropisch hout zonder officiële certificering en schanskorven zijn niet toegelaten).

  • Ruimen van de waterloop volgens de code van de goede natuurpraktijk(omzendbrief LNW /98/01 dd. 10.11.98 en latere wijzigingen).

  • Wijzigen van het profiel van de waterloop in functie van natuurherstel of natuurontwikkeling, of bij acuut overstromingsgevaar.

  • Constructies voor het regelen van de waterstand.

 

Bosbouw- en bosbeheerswerken

Het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur gericht op het al dan niet toegankelijk maken van het gebied voor het publiek (paden, constructies, wegwijzers, weg afsluitingen, ...):

  • Aanleg van fiets- en wandelpaden in waterdoorlatende verharding (zie 2.2 terreinaanleg).

  • Het overbruggen van de waterloop in functie van fiets- en voetgangersverbindingen via bruggen, brughoofden en steunmuurtjes (max 2 per waterloop).

 

Werken en handelingen in functie van het geschikt maken en verder uitbouwen van het gebied voor recreatief medegebruik.

De afbraak van bouwwerken of constructies; het herstellen, heraanleggen of verplaatsen van openbare wegenis en leidingen, voor zover dit de bestaande natuurwaarden en de potenties van de natuurontwikkeling in het gebied niet in het gedrang brengt.

 

  • Niet toegelaten werken

  • In deze zone zijn geen ophogingen of constructies toegelaten, behalve bovengrondse nutsleidingen.

  • Het voorzien van bebouwing, afsluitingen, publiciteit, kunstwerken, verlichtingsarmaturen, parkmeubilair of nutsleidingen.

  • Het uitvoeren van bouw-, wegenis-, infrastructuur- en verhardingswerken met uitzondering van de werken, handelingen en wijzigingen zoals hiervoor opgesomd. In het bijzonder het rechttrekken of inbuizen van de waterloop en het wijzigen van het profiel van de waterloop, tenzij in functie van natuurherstel of -ontwikkeling, of bij acuut overstromingsgevaar.

  • Het wegnemen of vernielen van de natuurlijke water- en oevervegetatie; tenzij voor beheersdoeleinden.

3.4.3 Beheer en aanleg

Het beheer en het onderhoud van de Schijnvallei wordt verzorgd door de overheid of een door haar aangestelde natuurvereniging.

Het beheer en het onderhoud van de wandelpaden en fietsroutes zal verzorgd worden door de Stad Antwerpen.