ARTIKEL 2 ZONE B VOOR WONINGEN

 

Algemeen ordeningsvoorschrift

De Heistraat, tussen de Jules Moretuslei en de Bist, vormt samen het winkelcentrum de “Kern” en de Bist (BPA nr. 11) het centrum van de handels- en dienstensector.

  • De oostelijke gevelwand van de Heistraat wordt gevormd door een samenvoeging van oudere woningen en winkelpanden, meestal met een schuine bedaking en de recente nieuwbouw, meestal met een plat dak.
    Gelet op deze bestaande toestand met zijn nog relatieve kleinschaligheid, verdient het de voorkeur de levendigheid van dit gevelbeeld te behouden en de mogelijkheid te voorzien om te (her)bouwen met 1 of twee bovenverdiepingen, bij voorkeur met een schuine bedaking.

  • Voor de niet meer in gebruik zijnde Rijksschool, wordt aan de straatzijde de mogelijkheid geboden om deze dode vlek in het gevelbeeld te verlevendigen door er een handelsbestemming aan te geven, terwijl de achtergronden met bestaande gebouwen bestemd worden als gemeenschapsvoorziening.
    De gevelgeleding der bestaande schoolgebouwen dient echter, voor zover als waardevol, te worden behouden.

  • De oostzijde van het Bistplein werd reeds gedeeltelijk bebouwd met 5 bovenverdiepingen als voortzetting van de hernieuwing van de “Kern”. Om aansluiting te bekomen met de Heistraat, dient het nog resterende gedeelte van deze gevelwand te worden bebouwd met een overgangsvolume van 5 naar 2 bovenverdiepingen.

  • Teneinde het winkel- en dienstenapparaat een maximale attractie te kunnen bieden, wordt de aaneengesloten bebouwing gehandhaafd.. Voor de handelshuizen worden de bedrijfsruimten hoofdzakelijk op de benedenverdieping gesitueerd. Winkel- en horecabedrijven mogen steeds de benedenverdieping en de eerste bovenverdieping omvatten.

 

HOOFDSTUK I BESTEMMINGSVOORSCHRIFTEN

 

Belangrijke opmerking: Dezelfde voorschriften gelden als voor “zone A voor woningen” behoudens de hiervermelde aanvullingen, beperkingen en/of
verplichtingen.

 

1.- BESTEMMING

 

a) Hoofdbestemming

Onbeperkt toegelaten: handelshuizen met bewoning.

b) Nevenbestemming:

In de op het bestemmingsplan aangeduide winkelstraten en/of centrumzones zijn eveneens toegelaten:

  • Handelsinrichtingen met een verkoopsoppervlakte tot max. 800m²

  • Kantoren tot een maximum vloeroppervlakte van 500m².

  • Winkel- en horecabedrijven mogen steeds de benedenverdieping en de eerste bovenverdieping omvatten.

  • Verzorgende bedrijven

  • Gemeenschapsuitrusting

HOOFDSTUK II BEBOUWINGSVOORSCHRIFTEN

 

DEEL 1 HOOFDGEBOUWEN

 

Belangrijke opmerking: Dezelfde voorschriften gelden als voor “zone A voor woningen” behoudens de hiervermelde aanvullingen, beperkingen en/of
verplichtingen.

1.- ALGEMEEN ORDENINGSVOORSCHRIFT

Bij handelsinrichtingen en indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volle oppervlakte worden bebouwd.

2.- BEBOUWINGSWIJZE

Aaneengesloten, zoals de bestaande toestand.

3.- PLAATSING DER GEBOUWEN

Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag de benedenverdieping tot op de achterperceelgrens worden bebouwd.

4.- AFMETINGEN VAN DE GEBOUWEN

 

a) Bouwhoogte

binnen de op verder vermelde maximum profielen is de hoogte als volgt vastgesteld:

  1. gebouwen met 1 bovenverdieping

St. Camillusstraat

  1. gebouwen met overgangsprofiel

Jules Moretuslei, Heistraat.

  1. gebouwen met overgangsprofiel

Vanaf het hoekgebouw met 2 bovenverdiepingen aan de St. Camillusstraat, dient een overgangsprofiel te worden gerealiseerd naar de bouwhoogte van 5 bovenverdiepingen.

b) Bouwdiepte

zie maximumprofielen op verdere pagina.

1) algemene regel

Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volle oppervlakte worden bebouwd.

2) bouwdiepte bij verkaveling of bij nieuwbouw op reeds gevormde percelen

Benedenverdieping:

Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volle diepte worden bebouwd.

3) bouwdiepte bij aanbouw aan bestaande bebouwing

Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volle oppervlakte worden bebouwd.

Maximum profielen

 

A.- Gebouwen met één bovenverdieping onder schuin dak

 

 [image]

 

B.- Gebouwen met twee bovenverdiepingen onder schuin dak

 

 [image]

 

C.- Gebouwen met één bovenverdieping onder plat dak

 

 [image]

D.- Gebouwen met twee bovenverdiepingen onder plat dak

 

 [image]

 

 

5.- WELSTAND VAN DE GEBOUWEN

 

B) Gevels en muren

 

3. Gevelmaterialen

 

Inzake winkelpuien en de gevels op de benedenverdieping van horeca- en ontspanningsaangelegenheden, worden echter de toepassing van opvallende materialen en kleuren ten uitzonderlijke titel toegestaan, in typische winkelstraten en centrumzones, op voorwaarde van een aanvaardbare harmonie met de omgeving.

5. Afsluitingen aan de openbare weg (andere dan voortuinafsluitingen)

Onbebouwde percelen of gedeelten van percelen, zoals binnenplaatsen en tuinen, palend aan de openbare weg, worden op de rooilijn of op de bouwlijn verplicht afgesloten met:

  • muren in parementmetselwerk, sierbeton, claustra, e.d. met een hoogte van minimum 1,20m en maximum 2,00m, afgedekt met muurkappen, dekstenen of ezelsrug.

  • metalen hekken met een hoogte van minimum 1,20m en maximum 2,00m, voor zover zij tegen roestvorming behandeld zijn en naar functie, vorm en kleur in harmonie zijn met de omgeving.

 

 

 

 

DEEL 2 BINNENPLAATSEN EN TUINEN

 

Belangrijke opmerking: Dezelfde voorschriften gelden als voor “zone A voor woningen” behoudens de hiervermelde aanvullingen, beperkingen en/of verplichtingen.

 

 

1. ALGEMEEN ORDENINGSVOORSCHRIFT

In winkelstraten en centrumzones en indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huidvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over de volle oppervlakte worden bebouwd.

4. BINNENPLAATSEN EN TUINEN

 

b) Bijgebouwen en constructies

  1. Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volledige oppervlakte worden bebouwd.

c) Plaatsing van de bijgebouwen

  1. Indien de benedenverdieping geen enkel lokaal bevat dat voor huisvesting bestemd of geschikt is, mag het perceel over zijn volledige oppervlakte worden bebouwd.

d) Afmetingen van de gebouwen

 

Bouwhoogte

 

1) op niet hoekpercelen, gemeten vanaf het trottoirniveau.

    1. vanaf de perceelsgrens tot op een afstand van maximum 3,00m ervan:

      • tot bovenkant kroonlijst of deksteen: maximum 3,00m

      • Overige bouwhoogte: maximum 4,50m

2) op hoekpercelen

    1. de gevel aan de straatzijde: minimum 3,00m en maximum 4,50m

    2. Overige bouwhoogte: zoals voor de niet – hoekpercelen.

 

 

 

HOOFDSTUK III VERKAVELINGSVOORSCHRIFTEN

 

Belangrijke opmerking: Dezelfde voorschriften gelden als voor “zone A voor woningen”