6.3.1 Deelmobiliteitsplan Zuidrand - Stad Antwerpen
Het mobiliteitsplan voor stad Antwerpen geeft per verkeerscategorie een aantal doelstellingen en aandachtspunten aan.
Voor zowel voetgangersverkeer als fietsverkeer (lokale en bovenlokale functionele routes worden klemtonen gelegd op de volgende aspecten:
Voor de aanwezige verkeersaders geldt:
De Louisalei, die aan de noordzijde van het park grenst, kent verschillende functies inzake mobiliteit. Het functioneel fietsroute netwerk definieert deze straat als ‘Bovenlokale fietsroute’, route voor regionaal ontsluitend openbaar vervoer (Streekbus). Ter hoogte van het Gravenhof staat dit stuk, samen met het noordelijk deel van de Kioskplaats, ingetekend als ‘zwart punt’.
Ter hoogte van de Kioskplaats, komen verschillende functies samen zoals de stedelijk verbindende stadtram/stadlijn, de stedelijke en wijkontsluitende busverbindingen, bovenlokale, alternatieve bovenlokale en lokale fietsroutes. Ten zuidwesten bevindt zich een spoorweg met Hoboken station.
6.3.2 Wijkcirculatieplan, Hoboken-centrum
Het wijkcirculatieplan voor Hoboken centrum werd opgemaakt door de studiebureaus Stramien en Langzaam Verkeer (2004).
Dit plan bevat een uitgebreide inventaris van de situatie en knelpunten voor het centrum van Hoboken. De Kioskplaats en de Louisalei komen hierin vaak aanbod gezien de verschillende functies die ze dienen te vervullen.
Het plan geeft duidelijke richtlijnen voor het verbeteren van de weginfrastructuur voor de Louisalei en Kioskplaats in functie van de knelpunten. Voor het park zelf zijn geen maatregelen vermeld.
Parkeren
Over het algemeen zijn er parkeerproblemen voor het commercieel centrum Hoboken. Tijdens de piekmomenten zijn er problemen net ten zuidwesten van het Gravenhof en er zijn structurele parkeerproblemen zuidwaarts van de supermarkt aan de Kioskplaats. Het plan stelt dat de problematiek integraal bekeken moet worden en doet een aantal suggesties voor de creatie van bijkomende parkeergelegenheden op bestaande parkings in privégebruik, zoals de parking van de supermarkt, die van het sportcentrum Extra Time en langs de Hertoglei en het schoolterrein van het St.-Agnes na de openingsuren.
Ruimtelijk beeld
Het plan benoemt het belang van groenstructuren en de relatie tot de leesbare verkeersstructuur. Hierin dienen de aanwezige groenstructuren te worden geïntegreerd.
Sluipverkeer
Sluipverkeer op de Lambrechtsstraat wordt eveneens als een knelpunt aangeduid in het plan.
Onoverzichtelijke verkeerssituatie
Het kruispunt Berkenrodelei-Kioskplaats/Loiusalei, ten Oosten van het Gavenhof, word aanzien als een ruimte met onoverzichtelijke verkeersituatie.
De maatregelen die voorgesteld worden op de Louisalei in relatie met de verkeerssituatie rond het Gravenhof zijn:
-
Versterken van de groenstructuur.
-
Breedte van de rijweg, 5,50m (goten inbegrepen).
-
Ter hoogte van de overdekte bushalte die wordt voorzien aan beide zijden van de rijweg ontstaat een visuele vernauwing van het wegprofiel. In de rest van de straat, waar de vernauwing niet meer nodig is voor de bushalte of bij de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers ter hoogte van park – sportcomplex (Extra Time), kan de vrij gekomen ruimte gebruikt worden voor parkeerplaatsen onder een bomendak.
6.3.3 Harmonisch Park- en Groenbeheerplan Gravenhof
Het plan werd in de collegezitting van 15 juli 2011 goedgekeurd.
In het document wordt een visie opgesteld voor verschillende elementen van het gebied: locatie uitbreiding CC Gravenhof, het voormalige serregebouw en de parkeergelegenheden.
Locatie nieuwbouw uitbreiding Gravenhof
In deze visie worden twee locaties voor een nieuwbouw, ter uitbreiding van het kasteel met herbestemming tot jeugd- en cultuurcentrum, overwogen en vergeleken. De eerste langs de Lambrechtsstraat en een tweede aan de parkzijde ter hoogte van de vijver.
Het college heeft in zitting van 15 juli 2011 beslist om de uitbreiding ter hoogte van de Lambrechtstraat te voorzien met behoud van het koetshuis.
Er wordt uitgegaan van een eerder bescheiden nieuwbouw in een gereduceerd programma van eisen, waarbij de hoofdfunctie bestaat uit een polyvalente zaal van 156 personen.
Een belangrijk nadeel is de potentiële impact van een nieuw gebouw op enkele gewaardeerde bomen. Twee beeldbepalende bomen komen in gevaar wanneer de constructie al te dicht tot bij de bomen wordt doorgetrokken. Toch is niet enkel de directe afstand tot deze bomen bepalend voor de impact, maar zeker ook de metersbrede werfzone bij aanleg van de nieuwbouw (cfr. negatief advies van ANB op de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning). In het nieuwe ontwerp wordt rekening gehouden met de grenzen die aangegeven worden door het harmonisch park- en groenbeheerplan.
Het initiële programma van eisen voor de culturele invulling van het bestaande en nieuwe gebouw heeft geleid tot de opstelling zoals voorgesteld in de visie van Omgeving. Het programma van eisen kan terug verzoend worden met een ontwerp in constellatie van twee gebouwen zodat de volledige werfzone van deze gebouwen buiten de kruinen van de bomen valt. Ook voor de werfzone wordt rekening gehouden met de grenzen die aangegeven worden door het harmonisch park- en groenbeheerplan.
Het inplanten van het gebouw aan de Lambrechtsstraat biedt, ondanks de toename in bebouwing aan die zijde, de mogelijkheid om de gesloten zijde van het park meer open te maken en de relatie van het park met de omgeving te versterken.
De aanvoer van goederen van en naar het gebouw vanuit de straatzijde (via een laadkade) vormt verder geen negatieve impact op het park.
Parkeergelegenheid
Om de impact van een bijkomende parkeerdruk in de buurt te beperken, bestaat de meest realistische optie uit het sluiten van een overeenkomst voor medegebruik van bestaande parkeercapaciteit, meer bepaald de parking van de aanpalende GB Carrefour of het complex Extra Time, … Het betrekken van parking GB geniet daarbij de voorkeur omdat dit mee de visie ondersteunt om een bijkomende nieuwe toegang te voorzien om de ontsluiting naar het centrum te realiseren. Tevens kan het dubbelgebruik een aanleiding zijn om de ruimte op te waarderen. Het is een zeer grote open ruimte in het centrum en de huidige ruimtelijke kwaliteit is ondermaats als open ruimte in een centrumgebied. De gesprekken tussen AG Vespa en GB hebben echter tot niets geleid.
6.3.4 Parkeeronderzoek Hoboken-Centrum
De stad Antwerpen en het district Hoboken wensen door dit parkeeronderzoek een duidelijker inzicht te krijgen in de parkeersituatie in het centrum van Hoboken. Hiervoor zijn twee concrete aanleidingen:
-
In het masterplan Hoboken Centrum vormt de verblijfskwaliteit van het openbaar domein een belangrijk element. Mogelijke voorstellen om alternatieven te zoeken voor de hoge parkeerdruk op bepaalde plekken (bv. Kioskplaats / Lelieplaats) moeten door onderzoek onderbouwd worden.
-
De actualisatie van het wijkcirculatieplan voor Hoboken centrum is opgestart en wordt gefinaliseerd in 2013. De uitvoering van het parkeeronderzoek kadert binnen het onderbouwen van de visie in het masterplan.
De conclusies zijn:
In de zone waar het Gravenhof zich bevindt doen zich geen problemen voor. Overdag is er eerder een normale bezetting, zonder overaanbod of overbezetting. Tegen de avond is de bezetting wel aan de hoge kant, zonder evenwel problematisch te zijn. Door het woonkarakter van deze straten is dit een normaal fenomeen.
Er is een evenwicht tussen kort- en langparkeerders, waarbij de bijna de helft van alle wagens toebehoort aan kortparkeerders, maar de langparkeerders een grotere impact hebben op het aantal vrije plaatsen. Overdag behoort vermoedelijk ruim 60% van de wagens toe aan bewoners.
In deze zone kunnen overdag tot 17u eventueel nog een 30-tal bijkomende parkeerplaatsen worden bezet, vooraleer kan worden gesproken van een hoge bezetting. Na 17u is er quasi geen overaanbod meer. De lege plaatsen overdag zijn vooral in de westelijke straten gelegen, dus iets verder van het centrum.
6.3.5 Verkeerstellingen en herkomst –bestemming onderzoek Hoboken-Centrum
Het onderzoek kadert binnen het aftoetsen van het mobiliteitsoncept in het masterplan: de voorgestelde verkeersafwikkeling, zoals het verkeersvrij houden van het centrum en het doorgaand verkeer.
In het circulatievoorstel blijft de rijrichting van de straten (Louisalei, Lambrechtsstraat, Kapelstraat, Emiel de Harvenstraat) rond Gravenhof behouden. Voorstel is om het eerste deel van de Kioskplaats éénrichtingsverkeer te maken vanaf de Antwerpsesteenweg.
6.3.6 Masterplan Hoboken
Het masterplan werd op 28 september 2012 goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.
In het masterplan worden een aantal concepten opgenomen. Het Gravenhof maakt deel uit van het concept ‘centrumfiguur’.
De omgeving van de kerk, het Broydenborgpark en de Kioskplaats - Lelieplaats maken hier ook deel van uit.
De voorgestelde ingrepen voor het park zijn:
-
Het park zelf raken we zo weinig mogelijk aan. We grijpen vooral in op de randen. De achterkanten worden voorkanten door een nieuwe publieke zone rondom te creëren. De centrumfiguur omarmt het bestaande park. het Gravenhof wordt in z’n eigenheid versterkt en toch tegelijkertijd aangepast aan z’n nieuwe publieke statuut.
-
Afbraak garageboxen en creëren van een opening in de muur. Door trappen en hellingen overwinnen we het hoogteverschil. Deze opening plaatsen we zoveel mogelijk in de zuidoostelijke hoek van het park. De nieuwe opening zorgt ervoor dat dit deel van het park geen achterkant meer is maar net een nieuwe rechtstreekse doorsteek naar de Kioskplaats toe.
-
Doorsteek naar de Kioskplaats visueel en fysiek. Een minimale versie hiervan zou reeds in een eerste fase kunnen uitgevoerd worden als verbinding tussen het Gravenhof, de parking van de GB en de Kioskplaats.
-
Een nieuwe parkkiosk werkt de achterkanten van de buren af
-
Achterkanten afwerken met een brede groene rand
-
Integratie van het vrijetijdscentrum in de rand van de centrumfiguur
6.3.7 Cultuurbeleid
De stad Antwerpen heeft in haar Cultuurbeleidplan 2008-2013 de krijtlijnen uitgezet voor de ontwikkeling van de wensen omtrent de ontwikkeling van het Gravenhof. Belangrijke functies worden hieraan gekoppeld.
De eerste strategische doelstelling voor het lokaal cultuurbeleid (SD CS03) wordt als volgt omschreven in het cultuurbeleidsplan:
Alle bibliotheekvestigingen, cultuurcentra en andere culturele voorzieningen beogen met hun werking een maatschappelijke impact en brengen een dynamiek teweeg in hun buurt, district of in de stad. Om dit te bereiken zal de werking van deze instellingen tegen 2013 gekenmerkt worden door een brede toegankelijkheid en openheid. De instellingen ondernemen actie opdat het recht op vrije tijd, in zake cultuur, voor iedereen, ongeacht socio-economische situatie, geslacht, leeftijd, geaardheid, handicap, etnisch-culturele afkomst, gewaarborgd wordt.
Het cultuurbeleidsplan beoogt een inclusieve werking. Daarom is het culturele luik van het lokaal sociaal beleid mee in deze doelstelling verwerkt. Ook gemeenschapsvorming en diversiteit worden inclusief benaderd. Dat betekent dat aandacht voor deze aspecten terug te vinden is in alle geformuleerde doelstellingen. Bij de uitwerking werd rekening gehouden met de adviezen van de diversiteitsdienst en de werkgroepen lokaal sociaal beleid.
Deze doelstelling beantwoordt aan volgende algemene passages uit het bestuursakkoord:
-
Antwerpen staat cultureel opnieuw op de kaart. Het stadsbestuur wil voortgaan op dat elan en Antwerpen verder uitspelen ; als de culturele hoofdstad van Vlaanderen.
-
Het bestuur wil cultuur meer dan voorheen bij veel verschillende mensen brengen.
-
De stad wenst een nog betere spreiding van culturele activiteiten over de hele stad.
-
De stad wil mensen die in hun vrije tijd aan cultuur doen, aanmoedigen en het culturele verenigingsleven blijven ondersteunen. - Alle Antwerpenaars maken samen de stad en moeten dus medeverantwoordelijkheid dragen voor de sociale, economische en culturele welvaart van deze stad.
-
Antwerpen wil elke beleidsdaad toetsen aan de zeven sociale grondrechten en aan de belangen van kwetsbare groepen.
-
In haar streven om de grondrechten van alle Antwerpenaars te garanderen, wil de stad speciaal oog hebben voor diversiteit en vergrijzing.
Voor het Gravenhof in Hoboken (HO3.1.1) wordt hieronder het volgende vermeld: “In overleg met het stadsbestuur werk maken van een snelle invulling van het kasteel Gravenhof voor jeugd-, cultuur- en seniorenwerking”
Het gedeelte van Hoboken werd op cultureel vlak als ‘blinde vlek’ aangeduid. Hiervoor werden concrete doestellingen vooropgesteld. Het Masterplan Cultuurcentrum Hoboken dient de Infrastructurele invulling mee te onderzoeken (OD 1)
De operationele doelstelling (OD 1) wordt uitgesplitst in twee:
-
OD 1.1. In overleg met de kabinetten voor cultuur en jeugd en in samenwerking met het overleg team cultuurcentra en het district wordt een polyvalente ontmoetingsruimte gerealiseerd op de site van het Gravenhof.
-
OD 1.2. Het Gravenhof wordt de nieuwe plek voor de stedelijke jeugddienst en het cultuurcentrum. De culturele activiteiten die in het Gravenhof plaatsvinden staan open voor iedereen met aandacht voor jongeren, ouderen en minder mobiele mensen.
6.3.8 Jeugdbeleidsplan 2011-2013
Doelstelling CS12: Antwerpen is een kinder- en jongerenmetropool. Kinderen, tieners en jongeren hebben voldoende ruimte in de stad (CS12)
ND1: Tegen 2013 is er voldoende veilige en toegankelijke fuif- en experimenteerruimte voor jongeren en het jeugdwerk.
OD1: Tegen 2013 is er in elk district minstens 1 lokaal jeugdcentrum.
In bepaalde districten is er een duidelijke nood naar een lokaal jeugdcentrum, omdat er te weinig infrastructuur is, of omdat er weinig partners zijn om mee samen te werken. De jeugddienst hanteert een duidelijk onderscheid tussen lokale en bovenlokale jeugdcentra. Het verschil zit in de uitstraling van het jeugdcentrum - bovenlokaal of lokaal - , de financiële ondersteuning, de professionele omkadering en de link met de districten. In sommige districten zullen nieuwe vestigingen komen die zich meer zullen situeren in de WKJ (Werking Kansarme Jongeren)-sector. Zij zullen uitgebaat worden door een partner uit de jeugdwerksector en zullen ook voor deze specifieke doelgroep werken.
Als actie zal in Hoboken in de Louisalei het kasteel Gravenhof verbouwd worden tot cultureel ontmoetingscentrum en lokaal jeugdcentrum (inclusief de jeugddienst).
|