3.3.1 Routeplan 2030: Regionaal mobiliteitsplan Vervoerregio Antwerpen (april 2020)

 

Het Routeplan 2030 is het multimodaal mobiliteitsplan voor de Vervoerregio Antwerpen. Deze regio bestaat uit 32 gemeenten. Het geïntegreerd mobiliteitsplan ondersteunt maximaal de shift naar duurzame modaliteiten met als ultieme doel om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio op een duurzame manier te waarborgen. Het mobiliteitsplan geeft invulling aan het mobiliteitsbeleid dat op regionaal niveau zal worden (uit)gevoerd en geeft kader aan het lokale mobiliteitsbeleid.

 

De visienota ‘Samen vooruit’ werd in juni 2018 goedgekeurd. Hierin werden de doelen en 10 ambities voor Vervoerregio Antwerpen gedefinieerd. De belangrijkste doelstelling is het behalen van een modal split van 50/50 (maximum 50% van de verplaatsingen met de auto) tegen 2030. De strategieën zijn verder uitgewerkt in de plannota Routeplan 2030 waarvan de ontwerpversie in april 2020 werd goedgekeurd door de Vervoerregioraad.

 

In het Routeplan 2030 is de visie op een samenhangend en gelaagd systeem bestaande uit mobiliteitsknopen en netwerken (fiets, openbaar vervoer, auto, vracht) bepaald, en dit volgens het decreet ‘Basisbereikbaarheid’. Daarnaast is er vorm gegeven aan de invulling van ‘ruimte en nabijheid’, ‘sturen van gebruik’ en nodige samenwerkingsvormen. Dit geheel resulteert in een evaluatiekader en een programma van maatregelen.

 

Concreet in functie van voorliggend RUP zal de aangrenzende P+R Luchtbal functioneren als een ‘instappunt’ van het sneltramnetwerk gezien deze direct is aangesloten op het hoofdwegennet. De P+R bevindt zich in de ‘Urbane Zone’ waarin een ring van regionale mobiliteitsknooppunten vanuit elke windrichting wordt voorzien.

 

Verder faciliteert de Vervoerregio het collectief busvervoer in het havengebied van Antwerpen. Dit is uitgewerkt in het vervoer op maat-plan als onderdeel van het nieuwe OV-plan 2021. Hierbij zal het collectief busvervoer via de mobiliteitsknopen verknopen aan het regionale openbaar-vervoernet, zoals de sneltram, zodat werknemers ook zelf op een duurzame manier de haven kunnen bereiken. Als laatste wordt binnen het Minder Hinder-plan van Oosterweel gewerkt aan de verknoping aan de mobiliteitsknoop Luchtbal dat het station Noorderdokken (treinnet) en Havana met de P+R Luchtbal tot één knoop opwaardeert.