1 BIJLAGE 1: BESTAANDE TOESTAND

 

1.1 Historiek

Het bedrijf Combori werd opgericht als comptoir des boulons et des rivets door Polydoor Mintiens in 1938. In datzelfde jaar werd de Blancefloerlaan aangelegd.

 

In 1959 werd een vergunning afgeleverd voor de bouw van de loods of hal aan de Blancefloerlaan 101 (nu 181). Met de toekomstplannen voor de Kennedytunnel en de ringweg zag Polydoor mogelijkheden op Linkeroever. Hij wenste een uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf Combori tot staalmagazijn en voorzag rolbruggen en treinsporen in het nieuwe gebouw. Twee jaar later werd een kantoor gebouwd op de noordoostelijke hoek van het magazijn Combori ter vervanging van twee ‘modules’. Tegen de oostelijke gevel binnenin het complex werd een ‘conciergerie en sociaal ekipement’ vergund. In 1962 werd Polydoor Mintiens opgevolgd door Dhr. Denkens. Hij beperkt de activiteiten van het bedrijf tot het stockeren van bevestigings-materialen. De treinsporen zijn nooit gebruikt.

 

Met de “golden sixties” kregen woonprojecten op Linkeroever steeds meer belangstelling en succes. Ook werd de Kennedytunnel toen ingehuldigd. Via de Kennedytunnel werd spoorlijn 59 aangesloten op het Antwerps spoorwegnet. De sporen achter de hal van Combori vielen hierdoor buiten dienst.

 

In de jaren 1970 werd het kantoorgebouw op de noordoostelijke hoek van de hal twee maal uitgebreid en werd de sporthal Linkeroever naast bedrijfshal van Combori opgericht. In de jaren 1990 werd een refter en conciërgewoning tegen de westelijke buitenzijde van de hal gebouwd (1991), werden de burelen en parking binnenin het gebouw gerenoveerd (1995) en werd het kantoorgebouw in de noordoostelijke hoek gesloopt en de vrijgekomen gevels hersteld (1997).

 

 

 

[image]
1771-1778. Ferrariskaart (bron: Geopunt)

 

 [image]

1950-1970. Topografische kaarten Ministerie van Openbare
Werken en Wederopbouw (bron: Geopunt)

 

 [image]

2015. Orthofoto (bron: Geopunt)

 

 

 

 

1.2 Beschrijving van het plangebied

 

1.2.1 Bestaande functies en morfologie

Het perceel heeft een oppervlakte van 36.734m2. De hal heeft een bruto-vloeroppervlakte (BVO) van 27.500m². De hal wordt gekenmerkt door een ritmische opbouw bestaande uit verschillende ‘modules’ en een karakteristieke dakstructuur bestaande uit cilindrische betonnen schalen. Vandaag de dag is de hal echter sterk verouderd en aan renovatie toe. Een groot deel van de hal staat bovendien leeg. Enkele delen zijn nog wel in gebruik en worden verhuurd. Vandaag (d.d. mei 2017) vinden onder meer Nemo Trading (recyclage van textiel), de kantoren van Fabory (gespecialiseerd in bevestigingsartikelen en gereedschappen) en Antwerp Bowling hier onderdak.

 

  • Fabory: bestaat enkel uit kantooractiviteiten, er vindt geen opslag of transport van goederen plaats. Personeelsleden kunnen gebruik maken van een inpandige garage en de parkeerplaatsen aan de voorzijde van het gebouw. Deze laatste kan ook voor bezoekers gebruikt worden.

  • Nemo Trading nv: staat in voor de herwaardering van gebruikt textiel. Ruimtelijk wordt voor het bedrijf een magazijn en kantoor voorzien. De hoofdingang bevindt zich aan de noordwestzijde van de hal. Het magazijn wordt bereikt via loskade 3, aan de oostzijde van het gebouw. Parkeren gebeurt langs beide zijden.

  • Antwerp Bowling: deze recreatieve functie is bereikbaar via de hoofdingang (langs de westzijde van de hal) waar tevens geparkeerd kan worden.

 

Ten westen van het gebouw situeert zich de nieuwe woonwijk Regatta waarvan de bouw startte in 2010. Het project wordt gefaseerd gerealiseerd tot 2025, indien alles volgens plan verloopt. Naast woningen en appartementen worden ook kantoren en winkels gerealiseerd. Tussen de nieuwe wijk en Galgenweel ligt bovendien een park van 12 ha. groot. Ten westen van de hal bevindt zich tevens Sporthal Linkeroever dat faciliteiten biedt voor badminton, basketbal, handbal, korfbal, volleybal en zaalvoetbal.

 

Langs de oostzijde van de Combori-hal situeert zich achtereenvolgens een containerpark (geopend in 2008) en een KMO-zone van ca. 3 ha bestaande uit 5 bedrijfsgebouwen waarin een 9-tal bedrijven gevestigd zijn. Deze gebouwen dateren van 2000-2005. De oostelijke zijde van het KMO-terrein is voorzien van een buffer van 15m breed. Ten oosten van de KMO-zone situeert zich een driehoekig onbebouwd perceel met centraal een verouderde zendmast van Belgacom. Door de bewoners van de oostelijk gelegen woonwijk sector Galgenweel wordt deze zone gebruikt als buurtgroen. Zo is er een informeel netwerk van paadjes ontstaan die aansluiting geven op de wandelpaden van Galgenweel. De woonwijk ter hoogte van de Edmond De Coussemakerstraat is ontwikkeld eind jaren 1970. Deze wijk bestaat uit keerlussen en doodlopende straten en tracht op die manier doorgaand verkeer te weren uit de wijk. De wijk is ontwikkeld rond een groenas van opeenvolgende groene pleintjes.

 

Het weefsel van de onmiddellijke omgeving van Combori bestaat morfologisch gezien uit vrijstaande gebouwen, wat contrasteert met het omliggende woonweefsel bestaande uit een typische bouwblokkenstructuur. Ook qua functies is er een duidelijk onderscheid vandaag. Daar waar binnen de hal van Combori vandaag zowel culturele en recreatieve functies als ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen mogelijk zijn, zijn de omliggende woonwijken hoofdzakelijk gericht op wonen.

 

 

 

 [image]

Functies in de nabije omgeving (bron: Open Street Map met eigen verwerking)

 

 [image]

Functies in het Comborigebouw d.d. juli 2013 (bron: Mobiliteitsstucie Comborisite d.d. 30/09/2013

 

 

 

1.2.2 Bestaande groenstructuur

Binnen het plangebied is nauwelijks groen en beplanting aanwezig. Nagenoeg het gehele perceel wordt dan ook ingenomen door de bestaande hal. De ruimte rondom de hal is grotendeels verhard.

 

In de nabije omgeving is wel meer groen met een beduidende omvang aanwezig, meer bepaald ter hoogte van Middenvijver, het natuurreservaat Blokkersdijk en de waterplas Galgenweel.

 

 

  [image]

Bestaande groenstructuur – biologische waarderingskaart (bron: Geopunt)

 

 [image][image] [image]

 

 

 

1.2.3 Bestaande ontsluiting en parkeren

Het plangebied heeft vandaag een goede ontsluiting met het openbaar vervoer. De hoogfrequente tramlijnen 3, 5, 9 en 15 en verschillende buslijnen bedienen op de Blancefloerlaan de tramhaltes ter hoogte van de sporthal en ter hoogte van de P&R Linkeroever. De tramlijnen bieden een verbinding met de kernstad in ca. 7 minuten en met het Centraal Station in ca. 11 minuten. De dichtstbijzijnde halte ‘Sporthal’ bevindt zich op minder dan 100m van het plangebied.

 

Ten westen van Galgenweel loopt de spoorwegbundel R1/E17 richting Gent. Op Linkeroever is er een treinstation in Zwijndrecht. Dit is echter een stopplaats zonder loketten. Voor meer verbindingsmogelijkheden zijn Antwerpen Centraal Station en Berchem Station op Rechteroever aangewezen.

 

De Beatrijslaan / Thonetlaan en de Blancefloerlaan en de afrit van de E17 beschikken over vrijliggende fietspaden in beide rijrichtingen. Zowel de Voetgangerstunnel als de Kennedytunnel zijn toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Parallel aan de afrit van de E17 loopt een fietsweg die deze laatste tunnel met de Blancefloerlaan verbindt. In zowel het functioneel als het recreatief fietsnetwerk worden beide voetgangers-/fietstunnels aangewend als onderdeel van routes die ten noorden en ten zuiden van Linkeroever passeren, richting Burcht of Zwijndrecht. Lokaal zijn ook de Halewijnlaan en Galgenweellaan belangrijke fietsverbindingen. Beide straten hebben een dubbelrichtingsfietspad. Zowel ter hoogte van Middenvijver als ter hoogte van Galgenweel is een netwerk aanwezig van zachte verbindingen voor fietsers en voetgangers. Ook op Regatta is zacht verkeer mogelijk op alle openbare wegenis in het plangebied en zijn er publieke doorsteken voorzien exclusief voor zacht verkeer.

 

Zowel Regatta alsook het plangebied worden voor gemotoriseerd verkeer ontsloten via de Blancefloerlaan. De Blancefloerlaan en de afrit van de E17 hebben een verbindings-functie op stedelijk niveau. Via de Blancefloerlaan kan het hoger wegennet bereikt worden via de Halewijnlaan – Waaslandtunnel in het oosten en via de oprit R1 in het westen. Binnen Regatta zijn 4 noord-zuidgeoriënteerde hoofdassen voorzien die rechtstreeks aansluiten op de Blancefloerlaan en 2 oost-westgeoriënteerde verbindings-straten. Het BPA Galgenweel Borgerweert voorziet mogelijkheden om toekomstige ontwikkelingen in het plangebied te laten aansluiten op de openbare wegenis van Regatta.

 

Voor gemotoriseerd verkeer zijn er drie toegangen tot de Comborisite. De westelijke toegang is de hoofdtoegang. Vanaf deze toegang zijn verschillende functies op de site bereikbaar. De middelste toegang wordt door personeel en klanten van Fabory gebruikt. De oostelijke toegang wordt zowel door Fabory als door Nemo Trading gebruikt.

 

Binnen het perceel van Combori is vandaag een parking voorzien langs de westzijde van de hal. Deze parking is bedoeld voor bestemmingsverkeer voor de activiteiten binnen de hal. Voor de sporthal is eveneens een parking voorzien. Binnen Regatta wordt parkeren zoveel mogelijk ondergronds of inpandig georganiseerd. Aan parkeren in open lucht op het privaat domein worden beperkingen opgelegd.

 

Ter hoogte van de afrit met de E17 is een P&R aanwezig (Blancefloer 1 en 2) en ter hoogte van de Blancefloerlaan 165 is een kleine buurtparking voorzien voor auto’s, moto’s en fietsen.

 

 

 [image]

Netplan De Lijn (bron: De Lijn)

 

[image][image]
Bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (bron: digitaal loket Provincie Antwerpen – februari 2018)

 

 

1.2.4 Wandeling doorheen het gebied

 [image]

Fotostandpunten (bron: Geopunt met eigen verwerking)

 

 [image]

 [image]

1. Zicht op inrit Blancefloerlaan en westgevel hal

 

2. Zicht op westgevel hal vanuit inrit Blancefloerlaan

 [image]

 [image]

3. Zicht op Regatta vanuit parking hal

4. Zicht op ingang Antwerp Bowling

 

 [image]

 [image]

5. Zicht op westgevel hal

6. Zicht op achtergevel hal

 

 [image]

 [image]

7. Zicht op oostgevel hal vanuit achterzijde

8. Zicht op Aalscholverlaan en nieuwe appartementen Brilduikerstraat

 [image]

 [image]

9. Zicht nieuwe appartementen Brilduikerstraat

10. Zicht op westgevel hal vanuit Aalscholderlaan

 [image]

 [image]

11. Zicht op parking Aalscholverlaan

12. Zicht op braakliggend terrein t.h.v. Aalscholderlaan ten westen van de hal, achter sporthal

 [image]

 [image]

13. Zicht op westgevel hal vanuit Hugues C. Pernathlaan

14. Zicht op sporthal vanuit Blancefloerlaan

 [image]

 [image]

15. Zicht op voorkant westzijde hal en Nemo Trading

16. Zicht op bedrijf Nemo Trading

 [image]

 [image]

17. Zicht op voorgevel hal langs Blancefloerlaan

18. Zicht op voorgevel hal langs Blancefloerlaan en bedrijf Fabory

 [image]

 [image]

19. Zicht op voorgevel hal langs

Blancefloerlaan

20. Zicht op ingang Containerpark

Linkeroever langs Blancefloerlaan

 [image]

 [image]

21. Zicht op ingang KMO-zone langs Blancefloerlaan

22. Zicht op ingang KMO-zone langs Blancefloerlaan

 [image]

 [image]

23. Zicht op Regatta en F. Bruynseelslaan

 

24. Zicht op Regatta

 [image]

 [image]

25. Zicht op semi-publieke ruimte Regatta

26. Zicht vanuit Blancefloerlaan op kathedraal

 [image]

 [image]

27. Zicht handelsfront Blancefloerlaan t.h.v. Regatta

28. Zicht op Middenvijver

 [image]

 [image]

29. Zicht op monument Schildtunnelring t.h.v. P&R Linkeroever

30. Zicht op braakliggend te ontwikkelen terrein in Regatta