Artikel 1 Zone voor wonen - (Wo)

 

1.1 Bestemming

De volgende functies zijn toegelaten:

  • Wonen is toegelaten (hoofdfunctie)

  • Gemeenschapsvoorzieningen zijn toegelaten. (hoofdfunctie)

  • Detailhandel is niet toegelaten met uitzondering van de hoekpercelen waar detailhandel toegelaten is op het gelijkvloers. (nevenfunctie)

  • Reca is niet toegelaten met uitzondering van de hoekpercelen waar reca toegelaten is op het gelijkvloers, met een maximale netto handelsoppervlakte van 200m². (nevenfunctie)

  • Vrije beroepen zijn toegelaten met een maximum van 200 m² in de woonstraten en onbeperkt op de hoekpercelen. (nevenfunctie)

  • Kantoren en diensten zijn toegelaten met een maximum van 200m² in de woonstraten en onbeperkt op de hoekpercelen. (nevenfunctie)

  • Kleinschalige verblijfsaccomodatie is toegelaten met een maximaal aantal van 3 kamers, gekoppeld aan een woning. (hoofdfunctie)

  • Hotels zijn niet toegelaten

  • Vrijetijdsvoorzieningen zijn niet toegelaten

  • Groothandel is niet toegelaten

  • Industrie en logistiek zijn niet toegelaten

Er kan slechts één nevenfunctie toegelaten worden per gebouw naast de hoofdfunctie.

1.2 Inrichting

De algemene bouwvoorschriften en de algemene stedenbouwkundige voorschriften gelden bij de inrichting van deze bestemmingszone.

1.2.1 Bouwdiepte

De bouwdiepte wordt bepaald door de harmonieregel die gebaseerd is op de vergunde toestand. Een afwijking van 2 meter is toegelaten, indien de opgegeven maten een logische structurele afbraak van het gebouw in de weg staan.

Voor nieuwbouw, functiewijzigingen en verbouwing met volumewijziging geldt ook een minimale bouwdiepte en een maximale bouwdiepte.

De minimale bouwdiepte is 8 meter. De maximale bouwdiepte is afhankelijk van de perceelsdiepte en wordt vastgelegd op 5 meter afstand van de achterste perceelsgrens. Deze 5 meter wordt gevrijwaard van constructies en is bestemd als tuinzone. De minimale bouwdiepte primeert op de maximale.

Toelichting:
De minimale afstand tot de achterste perceelsgrens primeert op de bouwdiepte volgens de harmonieregel. M.a.w. indien de harmonieregel vraagt om dieper te bouwen dan de maximale bouwdiepte (= perceelsdiepte – 5 meter), geldt de harmonieregel met betrekking tot de bouwdiepte niet, maar wel de regel van de maximale bouwdiepte.

De algemene voorschriften uit 1.7.1 Open ruimte, tuinen en terrassen primeren steeds op dit voorschrift.

1.2.2 Stedelijke plint hoekgebouwen

De draagstructuur van de gelijkvloerse verdieping van de hoekgebouwen moet een flexibele invulling van deze ruimten en gevels beogen.

De vrije hoogte van het gelijkvloers van deze hoekgebouwen bedraagt minimaal 3 meter.

 

1.2.3 Opdelen van huizen

  • Bestaand huis: 90 m²< bruto vloeroppervlakte <250 m²

Het is verboden om een huis op te delen in meerdere woongelegenheden indien het huis beschikt over een bruto vloeroppervlakte van meer dan 90 m² en minder dan 250 m².

Hierop kan een uitzondering gemaakt worden indien na opdeling 1 woongelegenheid wordt behouden met een bruto vloeroppervlakte van meer dan 90 m² en het aantal bijkomende woongelegenheden wordt beperkt tot maximaal 3 kamers of 1 andere woongelegenheid.

Indien een huis dat beschikt over een bruto vloeroppervlakte van meer dan 90 m² en minder dan 250 wordt verbouwd, uitgebreid of vervangen door een nieuwbouw, dan zijn de bepalingen van bovenstaande paragraaf eveneens van toepassing op de woning die ontstaat na verbouwing, uitbreiding of vervanging, ongeacht de oppervlakte van de binnenruimte na de werken.

  • Bestaand huis: 250m²< bruto vloeroppervlakte

Een woning die beschikt over een bruto vloeroppervlakte van meer dan 250 m² kan opgedeeld worden in meerdere wooneenheden, op voorwaarde dat ten minste 1 woongelegenheid wordt behouden met een bruto vloeroppervlakte van meer dan 90 m².

Deze regels voor het opdelen van een bestaande te behouden eengezinsgebouw zijn eveneens van toepassing op een woning die ontstaat na verbouwing, uitbreiding of vervanging, ongeacht de oppervlakte van de binnenruimte na de werken.

De bruto vloeroppervlakte is exclusief kelder en zolders tenzij ze ingericht kunnen worden als verblijfsruimte.

1.2.4 Samenvoegen van percelen

Indien een huis dat beschikt over een bruto vloeroppervlakte van meer dan 90 m² en minder dan 250 m² wordt samengevoegd met een of meer andere woningen, gebouwen of kavels, dan kunnen in het gebouw dat ontstaat na samenvoeging voor elk oorspronkelijk huis met een binnenruimte van meer dan 90m² ten hoogste 3 kamers of 1 andere woongelegenheid worden ingericht.

1.2.5 Grootschalige woonprojecten

Woonprojecten met een gevelbreedte groter dan 18 meter dienen minimaal 2 voordeuren te bevatten, vermeerderd met 1 voordeur per bijkomende 6 meter gevelbreedte.

De gevelgeleding moet in harmonie zijn met de omgeving. Bij samenvoeging van percelen zal de schaal van de oorspronkelijke bebouwing (of een daaraan benaderende schaal) tot uiting komen op de manier hoe het gebouw communiceert met de omgeving.