1. Feitelijke gegevens
|
Uitbater
|
Eigenaar
|
Naam
|
vzw. Ruige Heide
|
vzw. Verdiende Rust
|
Adres
|
Putsebaan 251
2040 Antwerpen
|
Ommeganckstraat 49
2000 Antwerpen
|
Oppervlakte van het terrein 114.677 m²
Vaste plaatsen
|
59
|
Bouwvergunning
|
Neen
|
Toeristische plaatsen
|
0
|
Verkavelingsvergunning
|
Neen
|
Totaal aantal plaatsen
|
59
|
Brandattest
|
Neen
|
2. Situering
a. Luchtfoto (globaal ruimtelijk kader)
![i_RUP_10000_213_00012_00001_200005.jpg [image]](i_RUP_10000_213_00012_00001_200005.jpg)
b. Gewestplan
Het terrein ligt grotendeels in een zone voor verblijfsrecreatie. Het overige deel is gelegen in agrarisch gebied. Met de gewestplanwijziging werd het deel dat niet in de reserveringsstrook ligt reeds herbestemd naar zone voor verblijfsrecreatie. Wat rest is het zonevreemde stukje in agrarisch gebied en een klein stukje in natuurgebied, op het gewestplan liggende binnen een reservatiestrook. De Vlaamse regering schrapte in zitting van 06/10/00 principieel de reservatie van het Duwvaartkanaal Ranst (Oelegem) – Antwerpen (Zandvliet).
![i_RUP_10000_213_00012_00001_200006.png [image]](i_RUP_10000_213_00012_00001_200006.png)
c. Juridische kaart
![i_RUP_10000_213_00012_00001_200007.png [image]](i_RUP_10000_213_00012_00001_200007.png)
d. Situatieschets
De camping ligt in het noorden van de provincie, nabij Zandvliet, aan de Nederlandse grens. De camping is gelegen in een overgangszone tussen de uitlopende bebouwing van de kern van Zandvliet enerzijds en de omvangrijke boscomplexen in het oosten (Nederland) anderzijds. Een groot deel van het terrein is bebost. Het betreft een vrij laagdynamische camping die niet echt commercieel wordt uitgebaat. Het probleem voor deze camping situeert zich bij de zone gelegen in de reservatiestrook. Alle voorzieningen alsook de toegang van de camping situeren zich momenteel in dit deel.
![i_RUP_10000_213_00012_00001_200008.jpg [image]](i_RUP_10000_213_00012_00001_200008.jpg)
3. Planningscontext
a. RSV
Toetsing RSV - algemeen
De bindende bepalingen van het RSV bevatten geen uitspraken over terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven.
In het richtinggevend gedeelte van het RSV (p 417) daarentegen wordt gesteld dat alle terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven (ongeacht de bestemming op het gewestplan) moeten worden geëvalueerd in functie van de ruimtelijke draagkracht van het betrokken gebied. Deze benadering vertrekt van de feitelijke toestand, waarbij het zone-eigen of zonevreemd karakter en het tijdstip waarop het openluchtrecreatief verblijf gerealiseerd is, slechts aspecten zijn bij de afweging.
In het richtinggevend gedeelte wordt tevens gesteld dat onder andere de openluchtrecreatieve verblijven in verband met hun gewenste ruimtelijke ontwikkeling een uitspraak op Vlaams niveau behoeven. In dit verband werd in het kader van de Interdisciplinaire Werkgroep-zonevreemde campings op Vlaams niveau een ruimtelijk afwegingskader uitgewerkt voor de ruimtelijk afweging van de zonevreemde campings. Op basis van dit afwegingskader werd door het Vlaams Gewest ingebracht voor welke terreinen het behoud verenigbaar is met de gewenste natuurlijke en de bosstructuur op Vlaams niveau. Op basis van deze afweging werd aan de provincie gevraagd een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken, met toepassing van artikel 188bis van het DRO. Hierbij werd aan de provincie de mogelijkheid gelaten om bijkomende zonevreemde campings voor te dragen, mits een goede ruimtelijke motivering.
In de praktijk kan de evaluatie voor bestaande terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven leiden tot
(RSV, p 417-418) :
-
-
het behoud van het bestaande terrein; wanneer het terrein geen recreatieve bestemming heeft, moet het worden afgebakend in een uitvoeringsplan, wanneer het terrein illegaal werd opgericht, moet de (eventuele) afbakening worden voorafgegaan door een handhavingsbeleid
-
de sanering in functie van de ruimtelijke draagkracht van het gebied
-
de verplaatsing van het terrein naar een nieuw of bestaand terrein in de omgeving, waarbij het nieuw terrein in een uitvoeringsplan moet worden afgebakend
-
de verwijdering van het terrein omdat het niet verenigbaar is met de ruimtelijke draagkracht; indien het terrein een recreatieve bestemming had, moet deze gewijzigd worden in een uitvoeringsplan.
In voorliggende ruimtelijke uitvoeringsplannen leidt de evaluatie tot het behoud van het bestaande terrein en kan in functie hiervan een ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgemaakt. Indien voor een (deels) zonevreemde camping geen ruimtelijk uitvoeringsplan is opgemaakt, kan er geen kampeervergunning worden afgeleverd en is bijgevolg geen uitbating meer mogelijk. In het geval geen ruimtelijk uitvoeringsplan werd opgemaakt, is vanuit ruimtelijk oogpunt de verwijdering van de camping gewenst.
Toetsing RSV - gebiedsgericht
Het kampeerterrein Ruige Heide is gelegen ten noorden van Antwerpen. De camping ligt in het overgangsgebied tussen de kern van Zandvliet en het aaneengesloten boscomplex dat in Nederland ligt.
Bij besluit van de Vlaamse Regering van 6 oktober 2000 werd de reservatiestrook voor het Duwvaartkanaal geschrapt. Hierdoor ligt het zonevreemd deel van de camping niet meer in reservatiestrook voor een lijninfrastructuur van Vlaams belang. De onderliggende bestemming (agrarisch gebied) werd toen niet gewijzigd.
De camping bevindt zich op de landschappelijke en ecologische waardevolle overgang tussen één van de laatste Scheldepoler op de Antwerpse rechteroever en de heide- en boscomplexen en de hogergelegen Zandstreek. De uitgestrekte heidegebieden van de Noorderkempen op nog gedeeltelijk actief stuifzand zijn zeer waardevol. Het zijn relicten van extreem arme delen van het vroegere Kempische landschap. Kleinere heiderelicten komen verspreid voor. (RSV, p. 71)
Het kampeerterrein ligt niet in een aaneengesloten landbouwgebied van Vlaams belang.
Het grootste deel van de camping is reeds sinds 1976 bestemd als gebied voor verblijfsrecreatie, enkel de ingang van het terrein heeft de bestemming agrarisch gebied. De camping heeft een laagdynamisch karakter, waardoor ook het kappen van bomen zeer beperkt is gebleven.
Vanuit deze overwegingen kan de bestemmingswijziging naar gebied voor openluchtrecreatieve terreinen gemotiveerd worden. In het kader van de afbakening van de natuurlijke structuur zullen de toekomstperspectieven (behoud, gefaseerde afbouw, …) definitief in een ruimtelijk uitvoeringsplan worden vastgelegd.
b. RSPA
De camping is gelegen nabij het ecologisch waardevol grensgebied Zandvliet-Putte aan een markante terreinovergang en een structurerend reliëfelement. De camping situeert zich in een waardevol landschappelijk gebied.
Het gebied ten noorden van Antwerpen tussen de haven en de Voorkempen met de gemeente Kalmthout en Essen is geselecteerd als natuuraandachtsgebied. Aandachtsgebieden zijn buiten de toeristischrecreatieve netwerken gelegen en hebben een natuurlijk of landschappelijk waardevolle structuur. Zij kennen een toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht. De ruimtelijke draagkracht is er echter beperkt. In aandachtsgebieden moet met extra zorg naar de invulling van de bijkomende toeristische infrastructuren omgegaan worden.
De camping sluit aan bij de kern.
c. Gemeentelijk structuurplan
Er zijn nog geen documenten in het kader van het gemeentelijk structuurplanningsproces beschikbaar.
4. Visie van de verschillende actoren
a. TPA
Het betreft een klein, weinig ontwikkeld terrein met beperkte voorzieningen, voornamelijk gebruikt door trekcaravans. Het is gelegen in Zandvliet, vlak tegen de Nederlandse grens, in een weinig toeristisch gebied. Het terrein had een exploitatievergunning onder de kampeerwet van 1970. Het terrein is niet van provinciaal toeristisch belang.
b. Natuur / Bos & Groen / Land
Niet van toepassing
c. Gemeente
De gemeente pleit voor een bestemmingswijziging naar ‘een goede planologische bestemming’ zodat de camping zou kunnen blijven bestaan.
5. Ruimtelijke visievorming
De camping is voor het grootste deel goed gezoneerd. Slechts een klein stuk ligt in agrarisch gebied. Gelet op dit feit, de gegroeide verkeerdelijk gezoneerde situatie door de aanwezigheid van de reservatiestrook, de historische aard van de camping en de aansluiting bij de dorpskern, kan gesteld worden dat geen principiële bezwaren kunnen gevonden worden naar een herbestemming van agrarisch gebied naar verblijfsrecreatie.
Met het besluit van de Vlaamse Regering van 6 oktober 2000, met betrekking tot de schrapping van de reservatiezone van het duwvaartkanaal Ranst (Oelegem) – Antwerpen (Zandvliet), ontstaat de mogelijkheid camping Ruige Heide op te nemen in het document. De aanleg van het goederenspoor tussen Antwerpen en Bergen-Op-Zoom zal ter hoogte van camping Ruige Heide geen invloed hebben. Gelet op de ligging in toeristisch natuuraandachtsgebied, dient de uitbating van de camping laagdynamisch te blijven en de bosrijke aard bewaard te worden.
Buffering is niet wenselijk; door de laagdynamische aard wordt gesteld dat de camping zich via een kwalitatieve ruimtelijke inrichting dient in te passen in zijn omgeving.
Gelet op bovenstaande argumenten kan een bestemmingswijziging worden voorgesteld voor camping ‘De Ruige Heide’ van agrarisch gebied naar verblijfsrecreatie.
6. Strijdige voorschriften
Conform artikel 38 van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, wordt hieronder een zo mogelijk limitatieve opgave gegeven van de voorschriften die strijdig zijn met het ruimtelijk uitvoeringsplan en die opgeheven worden.
Vroegere bestemming
|
Nieuwe bestemming
|
Zone voor verblijfsrecreatie
|
Gebied voor openluchtrecreatieve verblijven met
|
|
gemeenschappelijke voorzieningen
|
Natuurgebied binnen
|
Gebied voor openluchtrecreatieve verblijven met
|
reservatiestrook
|
gemeenschappelijke voorzieningen
|
Agrarisch gebied binnen
reservatiestrook
|
Gebied voor openluchtrecreatieve verblijven met
gemeenschappelijke voorzieningen
|
|