1. Inleiding | |
1.1. Redenen van opmaak van het BPA 1.1.1. Algemeen
Het BPA ‘ATF’ wordt opgemaakt in gevolge het positief planologisch attest dat door het bedrijf werd verkregen van de stad Antwerpen dd. 29 april 2005.
Het bedrijf ATF, actief op het gebied van grond-, weg-, en rioleringswerken, is op haar huidige locatie gevestigd sinds het einde van de jaren 1970. Sedertdien groeide ATF uit tot een middelgrote onderneming met een 85-tal werknemers. De site in Zandvliet wordt gebruikt als onderhoudsplaats van het eigen machinepark en opslagruimte voor bouwmaterialen.
Dit BPA wil het bedrijf ATF de kans bieden om haar activiteiten verder te zetten op de bestaande site en de huidige stockagefunctie op de terreinen, mits een verbeterd ruimtegebruik, te behouden.
Het BPA komt tegemoet aan het invullen van een bestemming die overeenstemt met de feitelijke, huidige toestand evenals de behoefte op korte en lange termijn. Daarbij houdt het BPA rekening met de randvoorwaarden opgelegd in het planologisch attest.
1.1.2. Specifiek
Om een zonevreemd BPA op te maken moeten de ontwikkelingsmogelijkheden van het bedrijf nagegaan worden conform de Omzendbrief RO 2000/1. Hierin worden een aantal beoordelingsprincipes vooropgesteld. De bedrijfssite ATF kan als volgt beoordeeld worden: Een maximale verweving:
ATF is sinds het einde van de jaren 1970 op de huidige locatie gevestigd en gegroeid. De bedrijfssite, een voormalige conservenfabriek, maakt reeds sinds 1940 onderdeel uit van het dorpskernweefsel van Zandvliet.
Het bedrijfsgebouw ligt teruggetrokken langs de Putsebaan, aan de doodlopende arm van de Aakstraat (officiële naam voor de erfdienstbaarheid van doorgang op perceel B224n2). ATF behield het hoofdgebouw zonder noemenswaardige aanpassingen of bovenschalige uitbreidingen. De bedrijfszetel respecteert het schaalniveau van de omgevende bebouwing. Dit gegeven blijft ook voor de toekomst behouden en gewaarborgd door het BPA.
De gewenste uitbreiding voor de opslag van bouwmateriaal wordt gerealiseerd (zonder nieuwe aanbouwen) aansluitend bij de bestaande bedrijfszetel. De gestapelde materialen zullen in alle richtingen aan het zicht onttrokken worden door de aanleg van een verplichte groenzone.
Deze aanpassing verhindert de verweving met de woonkern van Zandvliet niet. Het aantal verkeersbewegingen dat door ATF wordt gegenereerd, ligt omwille van de aard van de activiteit (onderhoud van eigen bedrijfsvoertuigen en opslag van reservematerialen) relatief laag. De ontsluiting van zwaar transport voor het bedrijf zal in de toekomst steeds en alleen via de vernieuwde toegangsweg (buurtweg nr. 31) gebeuren. Hierdoor wordt de hinder door zwaar transport in de dorpskern vermeden. De ontwikkelingsmogelijkheden uitputtend aanwenden:
ATF streeft naar een maximaal behoud van de onderneming en de capaciteit die er nu bestaat. Daartoe vraagt het bedrijf om over het gebruik (incl. verharding) van het achterliggende perceel nr B239b te kunnen beschikken voor de opslag van materialen. ATF geeft aan de aard van de activiteit niet uit te breiden met de (mogelijk hinderlijke) behandeling van materialen in situ. ATF wenst, voor het behoud van de onderneming en haar capaciteit geen nieuwe gebouwen op te richten. Afweging herlokalisatie of ontwikkeling ter plaatse:
Een herlokalisatie wordt voor dit bedrijf niet voorgesteld. Het bedrijf kan zich verder ontwikkelen op de bestaande locatie mits een degelijke landschappelijke inkleding. Al of niet overschrijden van de ruimtelijke draagkracht:
ATF beschikt op eigen terrein over voldoende ruimte om haar activiteiten voldoende te bufferen tegenover de omliggende agrarische functie en de omgevende woonfunctie. De aanwezige groenbuffer kan echter nog verbeterd worden. De aanleg van bufferstroken langsheen de perceelsgrenzen en de verdere ingroening van het achterliggende perceel volgens de voorschriften van het BPA moeten hiertoe bijdragen.
1.2. Situering van het plangebied
Bijlage 1: situering - gewestplan Bijlage 2: luchtfoto
Het plangebied is gelegen aan de noordelijke rand van de woonkern Zandvliet. Ten noorden van het plangebied, op circa 150 m, bevindt zich de hoofdweg A12. 1.3. Afbakening van het BPA
Bijlage 1: situering - gewestplan
Het BPA omvat:
1.4. Beschrijving bestaande toestand
De grenzen van het plangebied (percelen nrs. B224s2 en B239b) tekenen een grillige langgerekte figuur af met een oppervlakte van 2ha 44a 12 ca. In noord-zuidelijke richting meet het terrein 360 m. Op zijn smalle kant bedraagt de gemiddelde afstand 90 m. In het uiterste noorden verbindt een smalle strook de site met buurtweg nr. 31.
Het noordelijke deel (perceel B239b) is aan de west-, noord- en zuidkant omgeven door weideland en akkergebied. Het terrein is door een beperkte groenbuffer afgebakend. Quasi de volledige oppervlakte voor opslag van bouwmaterialen werd met asfalt verhard.
Op het zuidelijke deel (perceel B224s2) staan alle bedrijfsgebouwen, deels daterend van circa 1940, deels vergund door latere bouwaanvragen. Alle bedrijfsgebouwen vormen een aaneengesloten cluster van volumes met platte daken en zadeldaken. De maximale huidige bouwhoogte bedraagt 11,5 m. De omgeving van de bedrijfsgebouwen is ook hier quasi volledig verhard.
Ten noorden van het bedrijf (tussen Zandvliet en A12) strekt zich een nog vrij open landbouwgebied uit. In de onmiddellijke omgeving van het plangebied -langsheen de Putsebaan en het Verbrand Straatje- zijn voornamelijk woningen ingeplant. Aan de linkerzijde van het plangebied bevindt zich een serrecomplex, gelegen in agrarisch gebied. Voor het bedrijfsgebouw van ATF bevindt zich een onbebouwd perceel in woongebied langsheen de Putsebaan. Actueel ontsluit ATF voor alle activiteiten langs de Aakstraat, via de Putsebaan doorheen de woonkern naar de A12.
1.5. Administratieve inlichtingen
|