4. NATUUR EN RECREATIE

Vele ruimtes tussen de grote infrastructuurbundels van de Ring R1, de Singel en spoorlijnen hebben een uitgesproken groen karakter en vervullen verschillende functies op vlak van recreatie, buffering, natuurbehoud- en ontwikkeling, e.a. Deze gebieden hebben op het gewestplan veelal een groene bestemming. Bovendien is er de idee van de ontwikkeling van een ringbos, dat reeds op verschillende plaatsen effectief aanwezig is. Deze groene stroken zijn sterk beeldbepalend langs de Ring.

T.h.v. het gebied is de zone tot aan de Ring R1 ingekleurd als parkgebied. In dit gebied liggen momenteel een aantal volkstuinen en een grote omheinde hondenweide. Ruimtelijk sluit deze strook aan op het gemeentelijk park Brilschans. De aanplantingen t.h.v. het gebied bestaan hoofdzakelijk uit groepen van dichte heestermassieven. De huidige gebouwen van Belgacom zitten verscholen achter het groen. Er is geen ruimtelijke en visuele relatie tussen het gebied en de groenstrook, o.a. ook door de fysische barrières (omheiningen). Op het terrein zelf beperken de groenelementen zich tot een aantal waardevolle hoogstammen zoals platanen en lindes. Een solitaire eik en twee populieren zijn beeldbepalend.

Meer noordelijk, tussen R1 en de Singel ligt een terrein genaamd Wolvenberg. Dit terrein dat eigendom is van het Ministerie van Financiën en beheerd wordt door de stad en de vzw Belgische Natuur- en Vogelreservaten is voorgedragen om te erkennen als natuurreservaat. Langs de overzijde van Posthofbrug en begrensd door de spoorlijn ligt eveneens een gebied dat deels wordt beheerd als reservaat. Waar wegenis en spoor samenkomen zijn een aantal volkstuinen gesitueerd.

 

 [image]

 

De voornaamste knelpunten op het vlak van groen en landschap zijn:

  • geen visuele en functionele relatie met de groenelementen buiten het gebied;

  • de fysieke barrières in de vorm van afsluitingen;